Magnetic properties of model nanomagnets with macroscopic value of the ground state spin - Cheranovskii, V. O.; Ezerskaya, E. V.; Kabatova, A. O.; Kononenko , S. Ye. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Досліджено особливості енергетичних спектрів одновимірної фрустрованої спінової системи, утвореної фрагментами, що складаються з трьох вузлових спінів s = 1/2 та містковими спінами s֮ ≥ 1/2. Для ізотропної антиферомагнітної системи з домінантною взаємодією між спінами тривузлових фрагментів виявлено існування квантових фазових переходів з макроскопічною зміною спіну основного стану. Для анізотропного аналога вищезгаданої спінової системи з ізінгівським зв’язком між тривузловим фрагментом та містковими спінами показано, що, крім квантових фазових переходів, ця модель також може демонструвати псевдофазові переходи при ненульових температурах.