Anderson localization of circularly polarized waves in a gyrotropic superlattice with correlated disorder - Makarov, N. M.; Pritula, G. M.; Vekslerchik, V. E.; Usatenko, O. V.; Yampol’skii, V. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено передачу циркулярно поляризованих електромагнітних хвиль через одновимірні випадково-періодичні в середньому фотонні кристали, що містять шари магнітооптичного матеріалу в геометрії Фарадея. Керуючись доказами того, що довгострокові кореляції вирішально впливають на локалізацію хвиль у певних спектральних діапазонах, наше дослідження має на меті використати ці ефекти для розробки нових фільтрів електромагнітних хвиль, які можна налаштовувати за допомогою магнітного поля постійного струму. В основу дослідження покладено модель поширення світла через кінцевий масив шарів, що чергуються: шарів діелектрика з випадковими варіаціями товщини та шарів гіротропного матеріалу однакової товщини. В припущенні слабкого позиційного безладу використано аналітичні та чисельні методи для аналізу зворотної довжини локалізації та оцінки продуктивності фільтра. Результати демонструють, що специфічний корельований безлад, введений у періодичні системи, може посилювати або пригнічувати пропускну здатність для хвилі заданої частоти в будь-якому бажаному інтервалі магнітооптичного параметра q. Крім того, показано, що локалізація Андерсона може бути резонансно пригнічена, коли товщина кожного гіротропного шару вміщує ціле число напівхвиль.