Small-sized X-band open resonator for wide-range permittivity measurements of solid-state dielectrics - Breslavets, A. A.; Eremenko, Z. E.; Rudnev, G. O.; Natarov, M. P.; Glamazdin, V. V.; Shubnyi, O. I.; Voitovich, O. A.; Gang, Zhu; Rong, Li; Prokopenko, A. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Методом комп’ютерного моделювання проведено дослідження малогабаритного дводзеркального симетричного відкритого резонатора (ВР) для використання в X-діапазоні при вимірюванні комплексної діелектричної проникності плоских зразків. Досліджено можливості мінімізації габаритів ВР з навантаженою добротністю близько 104. Проведено порівняльні дослідження різних елементів зв’язку ВР з хвилеводом. Показано, що елементи зв’язку у вигляді прорізу на дзеркалі, що плавно переходить у стандартний хвилевід, мають переваги для використання у ВР для вимірювання діелектричної проникності порівняно з елементами зв’язку у вигляді отвору діафрагми на кінці хвилеводу на дзеркальній поверхні. Показано, що щілинні елементи зв’язку дозволяють досягти у ВР майже вдвічі більшої величини поля, ніж елементи зв’язку у вигляді отворів.