Conformation impact in the deformation of DNA TATA-box - Kanevska, P. P.; Volkov, S. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Здатність зазнавати специфічну деформацію у відповідь на конформаційні зміни деяких ділянок макромолекули є ключовим елементом регуляції генетичної активності ДНК у біологічних клітинах. Деформація певних послідовностей ланцюжка ДНК забезпечує точне зчитування генетичної інформації та проходження процесу білкового синтезу. Розроблено модель на основі аналізу конформаційних змін нуклеотидної послідовності ТАТА в подвійній спіралі ДНК. Крім пружних компонентів (згинання, скручування), представлена модель містить конформаційні перебудови TATA-боксу. Отримані форма, значення та енергія деформації впізнавання ДНК дозволяють запропонувати ймовірний механізм розпізнавання ключових послідовностей ДНК і дають змогу пояснити високу точність процесів відтворення генетичної інформації в біологічних клітинах. Сформульований фізичний механізм деформації ДНК може бути одним з основних принципів реалізації генетичної інформації.